כללי
על בני"ז יהודיים חלה ההלכה היהודית. על פי ההלכה, גירושין צריכים להתקיים בהסכמת בני הזוג. בהעדר הסכמה בין בני הזוג, על הצד המעוניין בגט להוכיח קיומה של עילת גירושין כנגד הצד האחר.
המדובר למעשה בשיטה משפטית המכפיפה את סיום קשר הנישואין באשם, וזאת בניגוד למדינות מערביות כמו ארה"ב למשל שם יש הפרדה בין הדת והמדינה והתרת הנישואין מנותקת משאלת האשם ובדיקת הצד האשם בגירושין.
בישראל, נכון לעכשיו, אין הפרדה בין הדת למדינה, ונושא נישואין וגירושין (להבדיל מכל הנושאים הכרוכים לגירושין: מזונות, משמורת, רכוש וכו') הינם בסמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני, כלומר צד המעוניין להתגרש עליו להגיש תביעת גירושין אך ורק לביה"ד הרבני.
מהי תביעת שלום בית?
מי מבני הזוג המעוניין בשיקום הנישואין יכול להגיש לבית הדין תביעה לשלום בית (שלו"ב), אשר בה הוא מצהיר כלפי בית הדין על רצונו להשיב את בן/בת הזוג לחיי שלו"ב כמו גם עותר לקבל את כל הזכויות המגיעות לו מקשר הנישואין.
באמצעות תביעה זו ניתן למנוע או לכל הפחות לעכב את הגירושין במידה ניכרת. לעיתים תכופות התביעה לשלו"ב מוגשת כצעד טאקטי על ידי מי מהצדדים על מנת להשיג את היתונות המשפטיים הגלומים בתביעה מסוג זה, היינו במטרה למנוע את פירוק התא המשפחתי ו/או על מנת למנוע את פירוק השיתוף בדירת המגורים כפי שיפורט להלן.
צו למדור ספיצפי במסגרת תביעה לשלום בית
פעמים רבות מוגשות תביעות לשלום בית כאמצעי טאקטי בהתגוננות כנגד תביעה לפירוק שיתוף ומתוך כוונה לעכב את פירוק השיתוף בדירת המגורים.
כך לדוגמא, אישה שברצונה לעכב את פירוק השיתוף בדירת המגורים ולשמור על זכותה להתגורר בדירת המגורים ,יכולה להגיש לבית הדין הרבני בקשה לקבלת צו למדור ייחודי/ספציפי אשר יקנה לה את הזכות להמשיך ולהתגורר בבית המגורים של הצדדים וזאת על מנת להבטיח את שלוה"ב.
צו למדור ספיציפי אינו מוגבל בזמן והוא בתוקף כל עוד אין החלטה אחרת המורה על ביטולו. ביה"ד יותיר את הצו על כנו כל עוד קיים סיכוי לשלו"ב, ובאמצעות תכנון משפטי מושכל ניתן להמשיך את הצו על פני שנים. יודגש כי עפ"י פסיקת בג"צ כוחו של צו זה אשר ניתן ע"י ביה"ד, גובר על צו לפירוק שיתוף אשר ניתן ע"י ביהמ"ש למשפחה, כך שלמעשה בכוחו של הצו לעכב גם למשך שנים ארוכות את פירוק השיתוף בדירת המגורים.