האם מדובר בהענקה פסולה שיש לבטל אותה? – בעונה ה- 2 של התכנית פרקליטים עד הבית קיבל עו"ד לענייני משפחה רן רייכמן שאלה בנוגע להענקה פסולה:
אני ובעלי היינו נשואים כ-4 שנים שבמהלכן הוא נקלע לקשיים כלכליים, ואף נעצר בחשד להעלמות מס שלימים הורשע בגינן.
לפני כ-5 שנים החלטנו להתגרש וערכנו הסכם גירושין שבמסגרתו נקבע כי הוא יעביר לי את זכויותיו בדירה המשותפת שלנו.
אציין בפנייך כי לאחרונה בעלי הוכרז כפושט רגל וכתוצאה מכך הוגשה בקשה לביטול הענקת הזכויות שלו כלפי למרות שהדירה כבר נמכרה לצד שלישי.
ברצוני לדעת האם מדובר בהענקה פסולה שיש לבטל אותה?
צפו בקטע: עו"ד רן רייכמן עונה:
השאלה מראה את המתח בין שני הנושאים הבאים – בין חוק יחסי הממון לבין פקודת פשיטת הרגל. השאלה היא האם במסגרת של פשיטת רגל נאמן יכול לבוא ולומר הזכויות שהבעל ויתר במסגרת הגירושין לטובת האישה בטלות, ויש להחזיר את חלקו באותן זכויות לטובת הנושים האחרים?
פקודת פשיטת הרגל קובעת (סעיף 96 לפקודה) שאם לאחר הסכם הגירושין (עד שנתיים) הועבר רכוש לטובת אישה רואים בזאת "הברחה מפני נושים".
במקרה של הצופה, הדרישה של הנאמן הייתה למעשה 5 שנים לאחר הסכם הגירושין. מדובר בזמן לא מבוטל, ולא בקלות ביהמ"ש לפשיטת רגל יבטל את אותה הענקה, אולם, סעיף 96 ב' לפקודה מאפשר גם בתקופה של שנתיים עד 10 שנים מיום הענקה במקרה שמוכח שהאישה ידעה או היה עליה לבדוק האם חרף העובדה שהדירה עברה על שמה היו לו מספיק כספים לממן את חובותיו. ביהמ"ש אמנם נותן הגנה ע"פ סעיף 96 ג' אם הפעולה נעשתה בתום לב.
היה ונקבע במסגרת הסכם הגירושין, כי ידעת שיש לו חובות, כאן נשמטת הקרקע תחת טענת תום לב.
כאשר אתם עורכים הסכם גירושין ואתם יודעים שלבן הזוג יש חובות – דעו לכם אם יש חשש מפני העלמת כספים מנושים או הברחת רכוש, ביהמ"ש לפשיטת רגל יכול לבטל את אותה הענקה.
לכן, חשוב לציין במסגרת הסכם הגירושין אלו חובות ואילו כספים אחרים יש כדי לפרוע את החובות כדי שלא יטענו שמדובר בהענקה פסולה.