משמורת משותפת

אחת מסוגיות הליבה בהליך גירושין אצל בני זוג עם ילדים הינה המשמורת. משמורת ילדים היא אחד מהדברים החשובים ביותר שאיתו צריך להתעסק. המשמורת כוללת בתוכה גם את החזקת הילד באופן פיזי, וגם את האחריות על גידולו. כאשר ההורים מסכימים בניהם על פרמטרים שונים שקשורים למשמורת, חשוב לציין זאת בהסכם הגירושין. הסכם הגירושין הוא המסמך היחידי שמחייב את בני הזוג המתגרשים. כל הסכם אחר בעל פה שסוכם בין בני הזוג המתגרשים עלול להיות כקליפת השום. ברוב המקרים בני הזוג מסכימים על משמורת משותפת על הילדים המשותפים שלהם. מדובר על החזקה משותפת של הילדים בחלוקה מסוימת, כאשר האחריות על גידולם נחלקת בניהם. כמובן שהמצב הזה הוא מצב אידיאלי, מצב שבו הילד לא מרגיש את החוסר. כאשר חושבים על המשמורת של הילד, חובה לקחת בחשבון את ההרגשה האישית שלו מהתהליך כולו.

 

כיצד נקבעת משמורת ילדים?

העניין העיקרי שמנחה את כל הצדדים העוסקים במלאכה הוא טובת הילד. המטרה היא שההחלטה שתעשה תהיה ההחלטה הטובה ביותר עבור הילד. כמו שאתם מבינים כל מקרה נשקל לגופו, וכל פעם טובת הילד יכולה להיות שונה. העוסקים במלאכה ישאלו את השאלות השונות, ולעיתים אפילו ידברו עם הילדים ישירות. בית המשפט או בית הדין הרבני יבחן את גילו של הילד, את המעורבות של כל אחד מההורים בחייו, את זמינות ההורה לטיפול בילד ואת טיב הקשר הקיים. כמו שאתם מבינים לא מדובר על החלטה שמתקבלת על רגל אחת. הרי ברור לכולם כי המקום שבו ישהה הילד הוא המקום שבו הוא ילמד דברים שונים. התקווה של בית המשפט או בית הדין הרבני היא לאפשר לילד לגדול במקום שיעשה לו טוב.

 

מהי משמורת משותפת?

אומנם ספר החוקים קובע כי לפי סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית, ילדים עד גיל 6 ישהו בחזקת אימם. כל זאת בתנאי שלא קיימת סיבה משמעותית שבגינה האם אינה מסוגלת לגדל את הילד. אם זאת המחוקקים בישראל מתעלמים כמעט לחלוטין מהסעיף הזה. נדגיש כי מדובר על סעיף ישן מאוד, כזה שחוקק בספר החוקים אי שם בשנת 1962. בשנים הללו כאשר חוקק החוק, הטענה כי הילד ישהה בחזקת האם הייתה טענה הגיונית. בעולם שבו אנו חיים הרצון כי הילד ישהה רק בחזקת האם הוא רצון לא הגיוני בלשון המעטה.

נכון להיום בית המשפט או בית הדין הרבני שוקל את מצבה של האם ואת מצבו של האב. כל אחד צריך להראות כי הוא מסוגל לגדל את הילד, כך שהוא יעניק לו את הסיכוי להצליח. הרי המקום שבו הילד גדל הוא המקום שאמור לעצב את האישיות שלו בעתיד. השאיפה היא בכל אופן להגיע למצב שבו יהיה אפשר לסכם על משמורת משותפת. המשמורת המשותפת היא אחריות משותפת של ההורים על גידול הילד. כאשר הרציונל הוא שכל אחד מההורים יספק את החלק שלו בגידול הילד – כך שלא יחסר לו דבר. כמובן שכל קביעה שמתקבלת נעשית בהתאם לרצון הילד. אף החלטה שתעשה לא תהיה החלטה שמנוגדת לרצונותיו של הילד. אם הילד מספיק גדול יהיה ניתן לערב אותו באופן ישיר בקבלת ההחלטה הסופית. 

 

כיצד המשמורת המשותפת משפיעה על המזונות?

הנושא של המשמורת המשותפת מביא איתו בעייתיות בכל מה שקשור לתשלום המזונות. לרוב האב הוא זה שנדרש לשלם מזונות לאם מכיוון שהיא אחראית לגידול הילד. אז כיצד משמורת משותפת משפיעה על תשלום המזונות? הרי האב משתתף באותה המידה בגידול הילד, כך שלמראית עין אין סיבה לשלם מזונות. אך כמו שהבנתם הנושא של המשמורת המשותפת הוא לא נושא שנמצא בספר החוקים. לפיכך בית המשפט או בית הדין הרבני לא נוגע בנושא של תשלום דמי המזונות. למרות שהאב משתתף פעיל בגידול הילד, הוא עדיין נדרש לשלם תשלום מזונות קבוע. כמובן שאם ההורים מגיעים בניהם להסדר מסוים לטובת הילד, הרי זה משובח. אך בכל אופן האב צריך להיות ערוך לכך שהוא יידרש לשלם מזונות. תזכרו כי דמי המזונות נועדו על מנת לאפשר לילד לחיות את החיים כפי שהוא התרגל אליהם.

 

מדוע צריך עורך דין למשמורת משותפת?

למראית עין יש כאלה שיוצאים מנקודת הנחה כי אין צורך להיעזר בעורך דין בהקשר הזה. למרות המחשבה הזאת, עורך דין לדיני משפחה יכול לסייע רבות במשמורת משותפת. עורך הדין הוא האדם היחידי שידאג לאינטרסים שלכם לפני כל אחד אחר. הוא יוודא כי הלקוחות שפנו אליו יקבלו את מלוא הדרישות השונות שעומדות בפניהם. בנוסף הוא ידאג כי ההסכם המתגבש יהיה הסכם טוב לילד אך גם ללקוח שלו. עורך דין ילווה את הלקוח מתחילת התהליך ועד סופו, כל זאת בשביל שהוא יהיה מרוצה. הרי סוגיות משפטיות עשויות להיות מבלבלות מאוד, אל תיתנו לבלבול לגרום לכם לעשות טעויות.

 

איך בוחרים עורך דין מתאים?

הרצון הטבעי של כל אחד מבני הזוג יהיה למצוא עורך דין מנוסה ומיומן. עורך הדין לא ילווה את בני הזוג רק בהקשר של משמורת משותפת אלא לאורך הדרך כולה. יכולים להיות כל מיני צמתים שונים שבהם תצטרכו להתייעץ עם עורך דין מנוסה. המטרה שלכם תהיה לבחור עורך דין שתוכלו לסמוך עליו בעיניים עצומות לכל אורך הדרך. הפרמטר הראשון שאותו תצטרכו לבחון הוא הניסיון של עורך הדין במקרים דומים. תרצו לדעת כי עורך הדין יגיע עם רזומה עשיר בהשגת משמורת משותפת עבור לקוחותיו. חובה לבחור עורך דין שמתמחה בדיני משפחה, כזה שמכיר את כל מה שקשור להסדרי המשמורת.

על מנת שלא תיפלו בפח, מוטב כי תשמעו המלצות מצד מכרים שונים. הרי כיום זוגות רבים מתגרשים, חלק מהם יהיו אנשים שאותם אתם מכירים. אולי יש להם עורך דין מנוסה שהם יכולים להמליץ לכם עליו בהתאם לניסיון שלהם. אם כל הפרמטרים האלה לא מספקים, יהיה עליכם לבחון את שכר הטרחה. הרי במצב כל כך רגיש, יהיה עליכם לוודא כי אתם מסוגלים לשלם את העלויות הדרושות. לא פעם העלות תהיה גבוהה מהמצופה, במקרה כזה תוכלו לחפש אחר אלטרנטיבה אחרת.

בחירת עורך דין היא תהליך חשוב מאוד בהשגת משמורת משותפת. למעט המשמורת המשותפת עורך הדין ידאג כי הסכם הגירושין יהיה הסכם מכבד על כל המשתמע מכך.

 

רוצים להשיג משמורת משותפת? דברו איתנו!

כמו שהבנתם השגת משמורת משותפת היא לא עניין של מה בכך. אומנם בית המשפט ובתי הדין הרבניים נוטים לבחור באפשרות הזאת, אך האפשרות הזאת היא לא אפשרות שמעוגנת בחוק. זוהי הסיבה שבגללה אתם תהיו מחויבים להראות כי יש לכם את היכולת לתת לילד את הטוב ביותר. הרי לכל אורך הדרך טובת הילד תהיה בראש סדר העדיפויות בעת קביעת המשמורת. רוצים להשיג משמורת הורית משותפת על הילד? פנו אלינו למשרד עו"ד רן רייכמן. אנו נלווה אתכם עקב לצעד אגודל לכל אורך התהליך, עד אשר תשיגו את מבוקשכם. עם הצלחה אי אפשר להתווכח, אתם מוזמנים להתקשר אלינו: 077-3955001

משרד עורך דין רן רייכמן

פירמת עורכי הדין רן רייכמן נחשבת למובילה בתחום דיני המשפחה, גירושין, צוואות, ירושות ועיזבון. לעורך דין רן רייכמן ולצוות המשרד ניסיון של למעלה מ-20 שנה בערכאות השונות.

זמינים בשבילך 24/7

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות השאירו פרטים:

לשיחת ייעוץ ראשוני חייגו:

זמינים בשבילך 24/7

או השאירו פרטים ונשוב בהקדם: