על ביגמיה, החוק וההלכה בישראל – מוסד הנישואין בישראל הוא מוסד שמרן, והוא מכיר כיום אך ורק בזוגות הטרוסקסואליים, מונוגמיים ובני אותה דת – ורק לזוגות כאלה, על פי החוק, מותר להינשא בישראל.
ביגמיה היא מצב בו לאדם אחד (גבר או אישה) שני בני זוג – בישראל של תחילת המאה ה – 21, הניסיון למסד מערכת יחסים רב זוגית שכזו על ידי נישואין מהווה עבירה הלכתית ופלילית.
על אף שאנו רואים רוחות של חדשנות המנשבות גם בתחומי מוסד הזוגיות, בין השאר נישואין שאינם על פי ההלכה הנערכים בחו"ל; זוגות החולקים משק בית משותף ואף מביאים ילדים לעולם במסגרת ברית חיים משותפת או כידועים בציבור; ואף פוליאמוריה או ריבוי של בני זוג באופן שהוא מוסכם ומובנה בתנאי החיי המשותפים בין בני הזוג – אין הכרח כי החוק ייתן יד למבנים משפחתיים שכאלה וחשוב גם לחשוב על האפשרות של פירוק הזוגיות במקרים מיוחדים אלה, במקרה ואכן יעלה הרצון להמשיך הלאה לפרק ב'.
במקרים מורכבים כגון אלה, של ניהול מערכת יחסים (למשל כידועים בציבור) עם יותר מבן או בת זוג אחת – חשוב להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה טרם פנייה לערכאות המשפטיות בכל עניין, בעיקר בשל מורכבות המקרה וההיבטים השונים הנוגעים אליו.
כיצד החוק בישראל מתייחס למקרים של ביגמיה?
בישראל חל איסור על פי חוק להינשא ליותר מבן זוג אחד. מקור האיסור מבחינה הלכתית הוא "חרם דרבנו גרשום", רשימת תקנות אשר בין השאר אוסרת על נשיאת שתי נשים, אשר נכתבו בסוף האלף הראשון לספירה ואשר כתיבתם מיוחסת לרבי גרשום מאור. האיסור נאכף על נישואין בלבד, ולא על בני זוג החולקים חיים במסגרת של ידועים בציבור, ועל פי סעיף 176 לחוק העונשין, המתייחס לריבוי נישואין, הענישה המקובלת על עבירה פלילית זו היא חמש שנות מאסר.
ביגמיה וידועים בציבור – נדרש אישור בית הדין הרבני
במקרים מסויימים, ניתן אישור של בית הדין הרבני לזוג של ידועים בציבור כאשר אחד מבני הזוג הוא נשוי. מקרים כאלה מאושרים על ידי בית הדין הרבני רק בנסיבות מחמירות, למשל כאשר בנישואין המדוברים בן הזוג שאינו חלק מזוג הידועים בציבור הוא נעדר למשך יותר משבע שנים, או שאותו בן זוג אינו מסוגל לסיים את הנישואין, למשל עקב מצב בריאותי או נפשי מעורערים. במקרים אלה, בית הדין הרבני אינו מבטל את הנישואין אלא מאפשר חיים כידועים בציבור עם בן או בת זוג נוספים, כאשר כל החובות והזכויות על פי חוק ממשיכים להתקיים גם בהתייחס לנישואין.
הטיפול המשפטי בריבוי מערכות יחסים
כאמור, בישראל של שנות האלפיים מתקיימות צורות רבות של מערכות יחסים, וכמו אלה הממוסדות, גם אלה החדשות ובעלות המבנים הייחודיים חלקן גורמות אושר וסיפוק וחלקן סופן להסתיים. חשוב לדעת, כי על פי החוק בישראל, כל מערכת יחסים זוגית, בין אם של בני זוג שנישאו כדת משה וישראל, או בין אם בתוך מערכת יחסים של ידועים בציבור, אשר חולקים רכוש משותף ו/או מגדלים ביחד ילדים, נדרשת להליך פירוד שיאושר בידי ערכאה משפטית – בין הדין הרבני ו/או בית המשפט לענייני משפחה.
עורך דין לענייני משפחה רן רייכמן מציע ליווי מקצועי ואישי מדוקדק, הקשבה לפרטים ותכנון אסטרטגיה לייצוג משפטי שתסייע לכם להשיג טיפול איכותי – בכל מקרה של הסכם גירושין, פרידה, והתמודדות עם ריבוי מערכות יחסים בהיבטים המשפטיים והביורוקרטיים.
פנו אלינו, דרך הטופס באתר או לטלפון 03-7524213 – ונשמח לעמוד לצידכם.