ירושה היא עניין סבוך. מעבר לעובדה שחוק הירושה, שאושר ע"י הכנסת ה-5 בשנת 1965, כולל סעיפים רבים ותתי סעיפים ובנוסף משאיר מקום לפרשנות בית המשפט, ייתכנו קונפליקטים בין יורשים – קונפליקטים שעלולים להחמיר ולהגיע לכדי קרע במשפחה. במקרים אחרים הצוואה או דיני הירושה לא מספקים מקסימום תועלת לכל היורשים גם יחד – והפתרון הוא הסכם בין יורשים שמחויב לאינטרסים של כל הצדדים. עריכת הסכמים בין יורשים היא אחד מתחומי המומחיות של משרד עורכי דין רן רייכמן.
באילו מקרים מומלץ לערוך הסכם בין יורשים?
* צוואה שמכסה רק חלק מהעיזבון – כשאדם נפטר ומותיר אחריו צוואה אשר קובעת כיצד יחולקו נכסיו, אבל ישנם גם נכסים שלא מצוינים בצוואה, עלול להתעורר סכסוך בין השאירים. הדרך הטובה ביותר להימנע ממצב זה היא לערוך צוואה מקיפה ומהודקת, ואם כבר נוצר מצב מסוג זה – הפתרון הוא הסכם בין מי שמוגדרים כיורשים. ההסכם עשוי להתייחס גם לנכסים שכן הוזכרו בצוואה.
* שיקולי מיסוי – על הירושה עצמה אין מיסוי בישראל, אבל אם העיזבון כולל למשל דירת מגורים והיורש מעוניין למכור אותה, רשות המיסים תדרוש ממנו מס שבח. ישנם פטורים שונים ממס זה, ועל-מנת לנצל אותם בחוכמה ייתכן שהפתרון הנכון הוא הסכם בין היורשים (שכמובן לוקח בחשבון לא רק את שיקולי המס אלא גם את המחויבות לחלוקה הוגנת ביניהם של כלל הנכסים).
* שימוש בדירת מגורים – עוד מקרה שבו הסכם בין היורשים פותר בעיה פרקטית הוא כשאדם מוריש דירה אחת למספר יורשים. אם אחד היורשים מעוניין לגור בה, והיורשים האחרים מסכימים לכך, ניתן להגיע להסכם שיחלק את העיזבון באופן שונה מכפי שקובע חוק הירושה, וכמובן מבלי לקפח אף אחד מהיורשים.
הסכם מהודק ומדויק עבור היורשים
עריכת הסכם בין יורשים מחייבת תשומת לב מלאה לפרטים רבים. דגש נוסף הוא ניסוח שלא יאפשר כל הטיה של רצונות היורשים כפי שהם באים לידי ביטוי בהסכם. במשרד עורכי דין רן רייכמן אמונים על עריכת הסכמים מהודקים ומדויקים, על בסיס ניסיון רחב היקף והקפדה על קשב מלא לכל הצדדים. איכות נוספת של עו"ד רייכמן וצוות המשרד היא יצירת מצבי Win-Win גם במקרים מורכבים, כך שהירושה תחולק באופן אופטימלי ובזמן קצר ככל האפשר.