רובנו מכירים את תחום מזונות הילדים, אך מעטים אלו שיודעים שישנו תחום חשוב לא פחות בדיני המשפחה שנקרא מזונות אישה. נושא מזונות האישה מהווה חלק בלתי נפרד מתיקי משפחה רבים, המתנהלים בטרם ולאחר הליכי הגירושין. מדובר בתחום מורכב הדורש מיומנות של עורך דין הבקיא בדיני המשפחה, על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר עבור המיוצג. משרדו של עורך דין מזונות רן רייכמן מעל ניסיון עשיר בתחום, וישמח לתת שירות מקצועי בנושא, כמו גם ביתר התחומים בהם עוסק המשרד.
מה הם מזונות אישה?
מזונות אישה הם סכום כסף אותו מחויב הבעל לתת לאשתו על מנת שתוכל להמשיך לחיות באותה רמת חיים אליהם התרגלה לחיות בעת חייה המשותפים עם הבעל. סכום כסף זה ניתן כל עוד השניים נשואים, כאשר לא רבים יודעים שהבעל חייב במזונות אלו גם באם השניים פרודים, ולמעשה כל זמן שהשניים עוד לא התגרשו- כולל בעת ניהולו של הליך הגירושין- הליך שלעיתים קרובות עלול לקחת זמן רב.
עקרונות הדין היהודי במזונות האישה
עקרונות מזונות אישה לפי ההלכה, הם חד-סטריים- כלומר, רק האישה זכאית להם מכוח הדין. ישנה אפשרות תיאורטית של האישה לזון את בעלה, אך זה בגדר צדקה ורק במצבים קיצוניים בהם האישה מאוד מאוד עשירה והבעל עני וחסר-כל. המזונות נגזרים מרמת החיים שחיו בני הזוג, לפי הכלל- "עולה עימו ואינה יורדת עימו", כלומר- האישה זכאית לקבל את כספי המחייה לפי רמת החיים אליה התרגלה במהלך שנות נישואיה עם הבעל, באופן כזה שגם אם הבעל יורד מנכסיו ורמת חייו הופכת לנמוכה יותר- אין זה משפיע על חובתו לשלם לאשתו מזונות רישה לפי אורח החיים אליו התרגלה בעת שנות נישואיהם. במקביל, הזכות למזונות תלויה באופן הדוק בהתנהגות האישה, על בסיס הסטנדרט הכפול של קוד ההתנהגות המינית הנדרש ממנה, כלומר- לפי ההלכה על האישה לעמוד בסטנדרטים מסוימים על מנת להיות זכאית לכספים אלו. מובן שעל מנת למצות את הזכויות הללו יש צורך באיש מקצוע מנוסה ומיומן, שידע לתת את המידע וללוות את התהליך באופן הנכון ביותר.
כאמור לפי ההלכה, ניתנים אך ורק במהלך הנישואין- ברגע שיש גירושין, זכות האישה למזונות נפסקת. לכן, אם אנו רואים לנגד עינינו את הזירה של עגינות וסרבנות גט- "מזונות מדין מעוכבת"- מצב בו ניתן להשתמש במזונות האישה ככלי למלחמה בעגינות ובסרבנות הגט, ניתן יהיה לגבות מזונות בסכום גבוה מאוד מהבעל, דבר שיהווה תמריץ כלכלי עבורו לתת גט לאישה, זאת משום שככל ויתמהמה ולא ייתן את הגט- יימשך החיוב לתשלום מזונות לאשתו. מנגד, מה זה יכול לגרום לאישה ששלושים שנה גידלה את הילדים כעקרת בית ולא פיתחה שום יכולת השתכרות? יעמוד לה הרצון למשוך את הנישואין בכדי להישען כלכלית על האיש ולא לאבד את זכותה למזונות ולסיוע הכלכלי, אותו מעניק הגבר לאישה כל עוד לא ניתן הגט. דוגמא להופעת סוגיה זו ניתן לראות בבע"מ 3151/14-
ניתן להסכים כי כל העקרונות עליהם מתבססת הזכות למזונות לא מתאימים בפני בתי המשפט האזרחיים- היעדר שוויון וקיומה של חד-סטריות, המפלה לעיתים את הבעל ולעיתים את האישה. היינו מצפים שבתי המשפט האזרחיים ינסו ללכת "מסביב" ולהגיע למצב שהם לא יצטרכו לשפוט לפי כל העקרונות הללו. לכן בתחום המזונות, אנו יכולים לראות את תמונת הראי לבתי הדין הרבניים ואת האופן בו בתי המשפט האזרחיים הולכים בניגוד לדין הדתי, כיוון שהם לא מסכימים איתו ולא יכולים מוסרית ליישם את העקרונות הללו, שנתפסים כלא נכונים אזרחית באופן קיצוני.
מקור החיוב
נישואים בישראל- שרובם נעשים כדת משה וישראל- מתנהלים תוך כפיפות לדין העברי- כלומר להלכה, ומתוקף כך לבעל ישנן מספר חובות כלפי אשתו, שאחת מהן היא מזונות אישה. מדובר בחיוב החל כברירת מחדל, כאשר ישנם מקרים חריגים בהם לא יחול.
ניתן לראות אזכור של חובת הבעל לזון את אשתו עוד בכתובה עליה חותם ביום נישואיהם, אך חובת המזונות עצמה אינה תלויה בכתובה, כך שגם ללא חתימה על כתובה חובה זו עומדת וקיימת.
מזונות אישה מעוגנים גם בחוק האזרחי- בסעיף 2 לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), התשי"ט-1959:
"א) אדם חייב במזונות בן זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, והוראות חוק זה לא יחולו על מזונות אלה.
ב) אדם שאינו יהודי או מוסלמי או דרוזי או חבר אחת העדות הדתיות המפורטות בתוספת הראשונה לפקודת הירושה, או שלא חל עליו דין אישי, חייב במזונות בן זוגו, והוראות חוק זה יחולו על מזונות אלה."
היקף החיוב
בניגוד למזונות הילדים- שנקבעים לפי צרכי הילד המינימאליים, דווקא מזונות האישה ניתנים בהתאם לסטנדרט בה חיה האישה בבית בעלה, כך שבמקרים רבים מדובר בסכומי כסף נכבדים, אשר על מנת לקבלם יש להיות בקיא בדיני המשפחה, ובעל ניסיון בתחומי משפט אלו, שלעיתים יכולים להיות סבוכים.
מתי לא ישולמו מזונות אישה?
כאמור, ישנם מקרים בהם הבעל יהיה פטור מתשלום כספים אלו, למשל במקרים בהם האישה מרוויחה יותר מהגבר באופן משמעותי המאפשר לה לשמור על רמת חייה גם ללא קבלת המזונות.
בנוסף, ישנן מספר מקרים בהם אישה לא תהיה זכאית לקבל מזונות:
- אישה שזינתה- כלומר, אישה שקיימה יחסי מין עם גבר אחד בעת שהייתה נשואה לבעלה.
- אישה שעזבה את בית בעלה- בנסיבות מסוימות בהן האישה עזבה את הבית בעת הנישואין- היא לא תהיה זכאית לקבלת המזונות.
- עוברת על דת יהודית- אישה שפוגעת בחיי הנישואין שלה ושל בעלה על ידי כך שנוהגת בפריצות ופוגעת בבעלה בהתנהגותה.
- עוברת על דת משה- אישה אשר לא נאמנה למצוות התורה, ואף גורמת לבעלה לעבור על המצוות ולא לקיימן, תוך שמכשילה אותו.
- מעשה כיעור- אישה שנצפתה מבלה באופן אינטימי עם גבר אחר.
- מעוכבת מחמתה- מצב בו בית הדין גוזר על הבעל לתת גט לאשתו, אך האישה מסרבת לקבל את הגט על אף שבית הדין פסק כי עליה לקבלו, והדבר מונע את גירושי הזוג.
- אישה מורדת- אישה שלא מעוניינת לקיים יחסי מין עם בעלה.
- סירוב האישה ל"שלום בית"- מצב בו ניתן לקיים שלום בית בחיי הזוג, אך האישה מסרבת לכך, ובעצם מונעת תיקון חיי הנישואין.
- מצב בו האישה מוותרת ומסכימה לא לקבל מזונותיה.
מתגרשים? פנו לעו"ד רן רייכמן
תהליך הגירושין ופירוק המשפחה עלול להיות קשה ומורכב, הן בשל הפן הרגשי הכרוך בו והן מהבחינה המשפטית וההליכים השונים שיש לנהל. על מנת לבצע את ההליך על הצד הטוב ביותר יש צורך בסיוע איש מקצוע הבקיא בנושא של מזונות אישה, ומנהל תיקים שכאלה כדבר שבשגרה. עומדים להיכנס להליך גירושין? פנו עוד היום למשרדו של עו"ד משפחה רן רייכמן. צוות המשרד יקבל אתכם באדיבות, תוך גילוי סבלנות ורגישות. עו"ד רן רייכמן יספק לכם ליווי אישי שיאפשר לכם להשיג את מבוקשכם. ההליך הצפוי לא הולך להיות פשוט, אך עם עו"ד מנוסה הכל הופך להיות פשוט בהרבה, גם אם כרגע זה נראה לכם בלתי אפשרי. התקשרו עוד היום: 072-3955001