מהו סדר העדיפות בירושה בין קרובי המוריש? – כאשר אדם נפטר, באופן טבעי עולה השאלה מי מבין בני המשפחה השונים זכאי לקבל את ירושתו. בחוק הירושה הישראלי, המחוקק אימץ את שיטת ה"פרנטלות", כלומר דירוג בני המשפחה של המוריש באופן ענפי.
איך השיטה עובדת? על פי שיטה זו, כל דרגת קרובים נמצאת על ענף נפרד על פי סדר עדיפות. בדיקת הזכאות לירושה של הנפטר מתחילה בענף הקרוב ביותר לו, ורק אם לא נמצא בו יורש זכאי, עוברים אל הענף הבא בתור. בסך הכל קיימים שלושה ענפים שבהם נעשית הבדיקה, כמפורט כאן:ענף א' – ילדי המוריש, נכדיו וניניו
זהו הענף הראשון במשפחה בה מתחילה בדיקת הזכאות לפי הכללים הבאים:
- אם למוריש קיימים ילדים, הירושה תחולק ביניהם שווה בשווה.
- אם ילדיו נפטרו אך יש להם צאצאים, הירושה תחולק בין נכדיו.
- אם חלק מילדי המוריש נפטרו אך הביאו צאצאים לעולם, הירושה תתחלק שווה בשווה בין כל ילדי המוריש, גם אלה שנפטרו, וירושת הנפטרים תעבור אוטומטית לילדיהם שלהם. שיטה זו חלה גם על ניניו של המוריש.
ענף ב' – הורי המוריש, אחיו ואחיותיו
כאשר אין יורש זמין בין צאצאיו של המוריש, החיפוש עובר אל משפחתו הגרעינית בה נולד.
- אם הורי המוריש בין החיים, ירושתו תחולק ביניהם שווה בשווה.
- אם הורי המוריש נפטרו, הירושה תחולק בין צאצאיהם האחרים, כלומר אחיו ואחיותיו. במקרה זה על המשפחות של האחים והאחיות חלה אותה שיטה של הענף הראשון.
- אם רק הורה אחד נותר בחיים, הירושה תחולק בינו לבין משפחת ההורה הנפטר בדומה לסעיף השלישי של הענף הראשון.
ענף ג'- סבו, סבתו ודודיו
בענף זה מתבצעת בדיקה וחלוקת רכוש בדומה לענף ב'. אם לא נמצא יורש מתאים גם בענף ג', מדינת ישראל היא זו שתירש את רכוש הנפטר. בהתאם לסעיף 17 לחוק הירושה, המדינה רשאית להעניק מהירושה תשלום חד-פעמי לאדם או קרוב גם אם אינו זכאי על פי דין לרשת, בתנאים מסוימים הקבועים בחוק.
בכל מקרה שבו יש בעיה או צורך להתייעץ באשר לסדר העדיפות בירושה בין קרובי המוריש, ניתן ליצור קשר עם פירמת עו"ד רן רייכמן.
ליצירת קשר עם המשרד בנושאי צוואה, ירושה ועיזבון – חייגו 03-7524213 או השאירו פ