למרבית בני האדם יש רגשות, מן הסתם – ובדרך כלל יש להם רגשות חזקים – לגבי מי צריך לקבל את הנכסים שלהם אחרי שהם נפטרים. אך רבים מהם דוחים עריכת צוואה עד שיהיה מאוחר מדי. החדשות הטובות הן שעריכת צוואה היא הרבה יותר פשוטה ומשתלמת ממה שרוב האנשים חושבים. היו עמנו היום, תקראו את כל מה שמופיע פה, כי היום נפרק לגורמים את ההיבט של – עריכת צוואה.
מי צריך לבצע עריכת צוואה?
מי שיש לו ילדים, רכוש ו/או נכסים צריך שיהיה לו צוואה. ולאחר שנוסח ונחתם, יש לבדוק אותו כל שלוש עד חמש שנים על מנת להבטיח שהוא ממשיך לשקף את חייו ומשאלותיו. עם זה, ניתן לעדכן אותו בהתאם לכל שינוי בחיים, כמו נישואין, הבאת ילדים, מוות במשפחה, גירושין ורכישת רכוש.
האם אתם המחליטים כיצד יחולקו הנכסים שלכם בעריכת צוואה אם תלכו מהעולם הזה?
אם לא תבצעו עריכת צוואה, ייווצר מצב של אינטרסנטיות. משמעות הדבר היא שהעיזבון שלכם יחולק בהתאם לחוק הירושה. סביר מאוד שזה יהיה כפי שאתם עשויים לרצות. בנוסף לכך, מי יכול לנהל את העיזבון שלכם יוכתב באמצעות חוקי בית המשפט. שוב, זה עשוי להיווצר מצב שבו מישהו שלא תרצו ידאג לענייניכם לאחר פטירתכם. צוואה לילדים מאפשרת לספק לילדים ולצרכים המיוחדים של אדם אהוב – זה חשוב במיוחד כאשר יש לכם ילדים קטינים מתחת לגיל שמונה עשרה. זאת ועוד, עם ילדים קטינים תצטרכו לשקול את הצורך למנות אפוטרופוסים ו/או נאמנים. מדובר באנשים שישמרו על הנכסים של ילדיכם עד שיגיעו לגיל ויקבלו החלטות לגבי בריאותם, דתם, השכלתם וכיוצא בזאת אם גם אתם וגם ההורה השני מעורבים בתאונה קטסטרופלית ונפטרים במקביל. ייתכן שתרצו גם להקים נאמנות.
האם על ידי עריכת צוואה באפשרותכם להשאיר רכוש למי שרק תבחרו?
אחד היתרונות הגדולים ביותר בעניין של עריכת צוואה הוא שאתם יכולים לבחור מי יקבל מה מהעיזבון שלכם. בלי עריכת צוואה, העיזבון שלכם יהיה כפוף לחוקי המדינה. זה אומר שהאנשים שאתם רוצים להפיק תועלת עשויים לקבל מעט או כלום, בעוד שאחרים שאיתם אתם לא כל כך קרובים יקבלו את הרוב. בהתאם לכך, אם אינכם נשואים, אבל יש לכם בן זוג לטווח ארוך, הוא או היא לא יוכלו לקבל דבר על פי חוקים כאלה. לחילופין, אם אתם נמצאים בתהליך של גירושין אבל הוא לא סוכם, ללא צוואה, בני הזוג המנוכרים יכולים להגיש תביעה על העיזבון שלכם.
איזה טעויות שכיחות יש בשעת עריכת צוואה?
כמה טעויות נפוצות בעת עריכת צוואה כוללות את אלו – עד או בן זוגו אינם יכולים ליהנות מכוח הצוואה. מבצעים אלטרנטיביים – אם אתם ממנה מבצעים חלופיים, הרצון שלכם נכשל בגלל אי ודאות. צוואה מבוטלת בנישואין, אבל לא בגירושין – חוסר בהירות הגורם לרצון להיכשל – אם צוואה מנוסחת בצורה גרועה והכוונה או המשמעות אינה ברורה, הדבר עלול לגרום לכישלון הרצון. ולפני שהיא נכשלת, ייתכן בהחלט שהתגלעה מחלוקת באשר למשמעות או כוונת המילים בצוואה והדבר עלול להוביל לסכסוך משפטי יקר עם הקטנת העיזבון לתשלום הוצאות משפט. אמון – נאמנות צוואה מאפשרת לכם להכניס נכסים לבעלות נאמנים לטובת הכלל של מישהו אחר. נאמנויות יכולות להיות שימושיות מאוד מסיבות שונות, למשל, בהגנה על נכסים שברצונך להעביר לאדם אהוב שעבר את הקשיים הכלכליים שלו. יתכן שהצוואה שלך נתונה לחסדי הנושים ויצירת נאמנות היא אחת הדרכים לספק את התרחיש הזה.
מה עושה עריכת צוואה לכל כך מומלצת?
הנה כל מה שעושה עריכת צוואה לכל כך מומלצת –
- לא חייב להיות יקר – עריכת צוואה אחרונה יכולה להיות משתלמת באופן מפתיע, במיוחד אם הכספים, הנכסים והמוטבים שלכם פשוטים למדי.
- אתם יכולים לתת שם אפוטרופוס לילדים ולדאוג להם – צוואה מאפשרת לבחור אפוטרופוס לילדיכם ולהפריש כספים על מנת לוודא את תמיכתם ונוחותם.
- אתם יכולים לבטל את זה – אם תגלו שצוואה כבר לא מייצגת את האינטרסים שלכם, תוכלו לבטל אותה לחלוטין ולהתחיל מחדש.
- ניתן ליצור אמון צוואה בצוואה – אתם יכולים ליצור נאמנות צוואה במסגרת צוואה אחרונה, אשר נוצרת עם פטירתכם ומשמשת להחזקת רכוש לטובת אדם אחר, כגון ילדיכם.
- אתם יכולים לתקן את זה – הנסיבות משתנות, וכך גם הרצון שלכם. באמצעות "קודציל", אתם יכולים לתקן את כל הוראות הצוואה שלכם בכל עת כך שישקפו טוב יותר את הרצונות והנכסים העדכניים ביותר שלכם.
- אתם בוחרים את המוציא לפועל שלכם – מנהל ההוצאה לפועל אחראי על ביצוע כל העיזבונות שלכם. צוואה נותנת לכם שליטה מלאה על ההחלטה מי זה יהיה. מנהל העיזבון צריך להיות מישהו שמוכן ומסוגל לטפל בכל מה שכרוך בסגירת העיזבון שלכם. ללא צוואה, בית משפט ממנה מישהו לנהל את העיזבון שלך, וייתכן שהאדם הזה לא יהיה מישהו שהיית בוחר.
- אתם יכולים לתכנן עניינים אישיים – מסידורי קבורה ועד טיפול בחיות מחמד, אתם יכולים להשתמש בצוואה כדי להכתיב איזה סוג של שירותים, אם בכלל, אתם רוצים, ועניינים אישיים אחרים.
מה הינן המגרעות של עריכת צוואה?
למרות שייתכן שמישהו יוכל לערער על הרצון שלכם, אם פעלתם על פי כל ההליכים הנכונים ביצירתו, סביר להניח שהצוואה שלכם והוראותיה יעמדו בעינה. ואלו הינן המגרעות של עריכת צוואה –
- זה תיעוד ציבורי – צוואה הופכת לרשומה ציבורית לאחר הגשתה לצוואה, מה שאומר שכל אחד יכול לחפש אותה ולראות את תוכנה.
- אולי צריך לעבור צוואה – אם יש לכם נכסים העוברים על פי צוואתכם שהשווי שלהם עולה על סכום מסוים, יש להגיש את צוואתכם לאישור, ההליך שבאמצעותו מחולקים נכסי מוריש; זה יכול להיות תהליך ארוך, שיכול, בתורו, לעלות ביוקר לעיזבון.
מה הם השיקולים העיקריים כאשר עורכים צוואה?
ואלו הם השיקולים המרכזיים בעת עריכת צוואה –
- בעוד שצוואות יכולות להיות מגוונות – מותאמות אישית כדי לשקף העדפות אישיות הקשורות לנכסים שלכם ולמורשת שלכם – כמה אלמנטים הם אוניברסליים אחרת.
- מינוי אפוטרופוס לילדים – אחת ההחלטות החשובות ביותר שתוכלו לקבל בצוואתכם היא מינוי אפוטרופוס לילדיכם, אם הם מתחת לגיל שמונה עשרה. זו יכולה להיות שיחה קשה, בוודאי. אבל, הנה החלופה: במקרה ששני ההורים נפטרו לפתע, או אם אתה הורה יחיד ונפטר בטרם עת, שופט בבית משפט לענייני משפחה יישאר לבחור בשמך. לרוב, מי שזוהה על ידי ההורים בצוואה כתובה, גם אם אינה מחייבת מבחינה משפטית, הוא זה ששופט ימנה כאפוטרופוס הרשמי.
- מינוי מנהל עזבון – מנהל עיזבון הוא האדם (או מספר האנשים) האמון על ניהול העיזבון שלכם והקפדה על ביצוע כל ההוראות המפורטות בצוואתכם בהתאם לחוק. אתם יכולים למנות חבר או בן משפחה, אם זו העדפתכם. רק זכרו, זה תפקיד שיכול לבוא עם אחריות מפורטת וגוזלת זמן, ולכן חשוב לבחור בקפידה. מסיבה זו, אנשים מסוימים עשויים למנות איש מקצוע, כגון עורך דין, רואה חשבון או חברת נאמנות.
לסיכום
יש לשלוח עריכת צוואה באמצעות עורך דין, כמו למשל באמצעות עורכי הדין שלנו. זה בדרך כלל המסלול הבטוח ביותר, במיוחד אם יש לכם נכסים ניכרים. עורכי הדין שלנו מוסמכים לכתוב צוואות המציגות בצורה ברורה את רצונכם, ובאופן שלא יכולות לצוץ אי הבנות. לא כל עורכי הדין יגבו שכר טרחה זהה, ואפילו אותו עורך דין עשוי לגבות שכר טרחה שונה, בהתאם למורכבות המצב. בשל כך, כדאי שתצרו קשר כבר היום עם צוות עורכי הדין שלנו משום שרק אנחנו מתמחים בתחום של עריכת צוואה.
כתיבת צוואה
כתיבת צוואה מחייבת אחריות רבה. קודם כל, מבחינה טכנית: צוואה שלא עומדת בכל כללי חוק הירושה עלולה להיפסל, וכך רצונו של האדם לגבי חלוקת נכסיו לאחר שהוא הולך לעולמו לא יתממש. חשוב מכך, ישנן כמה וכמה שאלות שנדרשת התעמקות בהן עוד בטרם התחלת עריכת הצוואה – על-מנת להבטיח חלוקה מדויקת ומועילה באמת של הרכוש. במשרד עורכי דין רן רייכמן אמונים על מתן ייעוץ מקצועי מעמיק, הן לגבי הפן הטכני והן לגבי הפן התוכני.
שאלות שכדאי לחשוב עליהן לפני כתיבת צוואה
* מהו העיקרון המנחה את חלוקת הנכסים? – יש מי שמאמינים בשוויון מוחלט, ובהתאם יכתבו צוואה שמחלקת את רכושם שווה בשווה בין הילדים, או בין כל המוטבים שהם רוצים לדאוג להם. יש מי שמאמינים כי העיקרון הנכון הוא איזון משאבים, ולכן אם למשל יש שני ילדים שכבר יש להם בית ושניים בלי דירה משלהם, השניים האחרונים יקבלו נתח גדול יותר מהעיזבון.
* איך מונעים קרע במשפחה? – כידוע, ישנם לא מעט סכסוכים שמתפתחים סביב צוואות וירושות. מי שלא רוצה לגרום לקרע בין קרובי משפחה עקב הצוואה שהוא כותב, חייב לבחון בקפידה כל סעיף מתוך נקודת המבט הזו, ולוודא שבשום תרחיש אופן חלוקת הנכסים לא עלול להוביל למאבקים קשים.
* אילו נכסים יהיו בעתיד ומה יהיה ערכם? – כל צוואה נכתבת בנקודת זמן מסוימת, אבל מתממשת בנקודת זמן אחרת. כמובן שייתכן פער ניכר בין שתי הנקודות, והפער הזה עלול לגרום לכך שחלוקת הנכסים בפועל תעוות את רצונו האמיתי של האדם. בהתאם מומלץ לנסות להסתכל קדימה, ולכתוב את הצוואה מתוך נקודת מבט זו. עוד אופציה היא לעדכן את הצוואה כשמתרחשים שינויים משמעותיים בהיקף הנכסים ובשווי שלהם.
קשב רגיש וניסוחים מדויקים
כתיבת צוואה בעזרת עו"ד מומחה מבטיחה מימוש מדויק של רצונו של כל אדם, ובפרט כשנעזרים בעו"ד רן רייכמן ובצוות המשרד שייסד עוד לפני 20 שנים. הניסיון רחב ההיקף, הבקיאות המשמעותית, הקשב הרגיש ותשומת הלב המלאה לכל פרט ופרט – כל אלה מתורגמים להכוונה נכונה ולצוואות מדויקות המשקפות את רצון האדם ומספקות מענה אופטימלי לכל האינטרסים שלו.