האם ניתן לערער על טענתו של נוטריון – בתכנית שאלה משפטית קיבל עו"ד משפחה רן רייכמן את השאלה הבאה מתחום צוואות וירושות:
"עורך דין רייכמן שלום רב, שמי אלון מירושלים. אנחנו 4 אחים ולפני מספר חודשים אבי נפטר והוריש את כל רכושו לאחינו הגדול. אני יודע שאבי אהב את כל ילדיו באותה צורה ותמיד הבטיח לנו שכולנו נקבל את רכושו שווה בשווה. אולם לפני מותו, אבי היה במצב נפשי רעוע מאוד ואנחנו חושבים שאחי ניצל את מצבו והשפיע עליו. הרופא המטפל של אבי מסכים איתנו כי בזמן החתימה על הצוואה, אבינו היה תשוש מכדי לקבל החלטות כאלה בעצמו, אך הנוטריון שהחתים אותו על הצוואה טוען בכל תוקף כי מצבו היה תקין לחלוטין ואין לנו סיכוי לערער על הצוואה. האם יש לנו סיכוי לערער על דבריו של הנוטריון? מה אנחנו יכולים לעשות?"
עו"ד משפחה רן רייכמן משיב:
צריך להבין שיש לבדוק מה היה מצבו של אביך בעת עריכת הצוואה. סעיף 26 לחוק הירושה קובע, כי אדם מצווה שלא ידע להבחין על טיבה של צוואה, צוואתו למעשה פסולה. יש כאן למעשה מתח בין שני גורמים – הרופא המטפל שטיפל באבא שמציין שמצבו הנפשי היה רעוע, ככל הנראה לא הבין על מה הוא חותם, אל מול אותו נוטריון שאישר את הצוואה.
מה עמדת בתי המשפט? בתי המשפט, על פי הלכה שנקבעה בפרשת קצין התגמולים קובעת כי מאחר שמדובר בסוגיה רפואית, אין חשיבות או משמעות רבה להתרשמות של עורך הדין שעשה את הצוואה. יש יותר חשיבות למומחה בתחום הרפואה. נכון שאותו רופא, אביך לא היה מונח לפניו, אלא הוא ילמד על מצבו לפי מסמכים רפואיים, אבל מדובר בעניין שברפואה ולכן, עצתי אליכם – תגישו התנגדות לצוואה, תבקשו להתנגד לה מחמת השפעה בלתי הוגנת של אחיכם על אותה צוואה וכן, שהוא לא ידע להבחין בטיבה של הצוואה, תבקשו למנות מומחה על ידי בית המשפט ובנוסף, לבקש את כל תיקיו הרפואיים של אבא. שיהיה בהצלחה!
צפו בקטע מהתכנית "שאלה משפטית":