מינוי אפוטרופוס – לעתים, בעקבות ירידה חדה במצבו הקוגניטיבי או הפיזי של אדם הוא נדרש לסיוע מאדם אחר לניהול צרכיו הבסיסיים, הרפואיים והכלכליים. במצבים כאלה נהוג להגיש בקשה מיוחדת למינוי צד שלישי על מנת שיסייע לו בניהול ענייניו. בקשת מינוי אפוטרופוס יכולה להיות מוגשת על ידי קרובי משפחה של אותו אדם, חבר קרוב או על ידי עו"ד שנשכר להגיש את הבקשה.
סיטואציות בהן אדם זקוק לאפוטרופוס
שתי סיטואציות נפוצות מאד המובילות לצורך באפוטרופוס קשורות למצב מחשבתי ירוד בעקבות זקנה או למצב פיזי שהדרדר בעקבות מחלה או תאונה. במקרים מסוימים גם בעלי לקות נפשית או שכלית יזדקק לשירותיו של אדם חיצוני שינהל חלק מענייניו. חשוב להבדיל בין אפוטרופוס המקבל אחריות מלאה על ניהול ענייניו של אותו אדם החל מההוצאות הכספיות וניהול הכנסותיו ועד להחלטות הקשורות למקום מגוריו ולטיפולים הרפואיים שיעבור לבין אדם האחראי באופן זמני רק על החלטות רפואיות במצבים רפואיים שאותו אדם אינו כשיר לבצעם בעצמו.
איך מוגשת בקשה למינוי אפוטרופוס?
בקשה למינוי אפוטרופוס מוגשת באמצעות מילוי טפסים המסבירים את הסיבה בעטיה אותו אדם אינו כשיר לטפל בענייניו בעצמו. לבקשה מצורפים מסמכים נוספים ואסמכתאות מטעם עובד סוציאלי המטפל באותו אדם, רופאים המטפלים באופן זמני או קבוע וכן תצהיר מעו"ד המעיד כי הנתונים שנמסרו אכן נכונים. במקרים רבים קיימת מחלוקת מי יהיה האדם הזכאי להוות אפוטרופוס, כאשר בית המשפט יעדיף בדרך כלל בני משפחה מדרגה ראשונה המתגוררים בישראל. חשוב לציין, כי כיום תושבי חוץ אינם יכולים לקבל אפוטרופסות על אדם המתגורר בארץ.
האם ניתן להגדיר מראש מי יהיה האפוטרופוס שלי בזקנתי?
פעמים רבות אדם פלוני מעוניין לבחור את האדם שיהווה אפוטרופוס עבורו. לכן, בזכות שינוי חקיקה שבוצע בשנת 2016 (ראו מינוי מיופה כוח – תיקון מספר 18 תשע"ו -2016) נוספה אפשרות לחתום על מסמך המכונה ייפוי כוח מתמשך. מספר זה מסמיך בעל מקצוע, קרוב משפחה או חבר להפוך להיות אפוטרופוס לעניינים שהוגדרו מראש במידה והחותם על ההסכם יהיה במצב נפשי או פיזי שאינו מאפשר לו לנהל את ענייניו בעצמו. כמובן, שהאדם הנבחר צריך להסכים להיות אפוטרופוס וכן יש להגדיר מראש האם יעבוד בשכר או יקבל פיצוי עבור עבודתו.
על מנת למנוע ניצול לרעה של האפוטרופוס מבחינת נכסים ורכוש קבע המחוקק כי ניתן להגדיר ייפוי כוח מתמשך רק לצורך "עניינים אישיים". הכוונה להחלטות הקשורות לעניינים גופניים, נפשיים וחברתיים כמו גם צרכיו יומיומיים ומקום מגוריו, אך ללא סמכות לשנות רישום על רכושו של אותו אדם.
כיצד יכול האפוטרופוס לדעת איך לפעול בעת שהפך לאפוטרופוס?
פעמים רבות ייפוי הכוח המתמשך משמש גם על מנת לתת הוראות עתידיות על בחירותיו האישיות בעניינים שונים. לדוגמה, אותו אדם יכול לבחור במפורש מי יטפל בילדיו הקטינים אם לא יוכל להמשיך לטפל בהם בעצמו או באיזה בית יתגורר. כמו כן, הוא יכול לבחור האם ירצה להתגורר במוסד חיצוני (כמו בית אבות סיעודי) או להמשיך להתגורר בביתו. במקרה שלא ניתנו הנחיות בנושא מסוים ולא ניתן לקבל את חוות דעתו של הממנה בתחום זה, ינסה האפוטרופוס לפעול על מנת להגיע להסכמה עם הממנה באמצעות בני משפחתו או יפעל על פי רוח ההנחיות הקודמות שניתנו לו או בהתאם לבחירות שנעשו בתקופה האחרונה וניתן להשליך מהם על הנושא הנדון.
לסיכום, למינוי אפוטרופוס על אדם שאינו מסוגל לבצע חלק מהפעולות או ההחלטות בעצמו משמעות רבה על איכות חייו של אותו אדם. החוק מגדיר במפורש את הזכויות והחובות של האפוטרופוס תוך ניסיון להתאים את פעולותיו לרצונותיו של הממנה גם אם אינו יכול לציינם במפורש לאחר שמצבו הפיזי או הקוגניטיבי הורע. במידת האפשר, מומלץ להגדיר מראש מי יהיה האדם שיזכה לאפוטרופסות עוד בשלבים בהם ניתן לקבל החלטה צלולה באמצעות ייפוי כוח מתמשך.
צפו בתשובתו של עו"ד רייכמן על שאלה העוסקת במינוי אפוטרופוס למרות התנגדותו של הממנה
ליצירת קשר עם המשרד בנושאי צוואה, ירושה ועיזבון – חייגו 03-7524213 או השאירו פרטים: