זכותכם לקבוע מה ייעשה ברכושכם לאחר מותכם. יש להקפיד כי רצונכם יעוגן במסמך משפטי שנקרא צוואה. יש להקפיד על ניסוח נכון על מנת למנוע את ביטולה או מריבות בין היורשים.
למרות הסברה הרווחת, כי משערך אדם צוואה הרי שהיא תקפה לכל דבר ועניין, פני הדברים הנם כי לא פעם יורש אשר חש מקופח נוכח החלק שקבל בצוואה ו/או צד ג' אשר נפגע כי לא נכלל בצוואה, מבקשים להתנגד למתן תוקף לצוואה. לרוב המדובר בהליך משפטי סבוך ארוך ולא נעים, בו מתדיינים המתנגדים והיורשים. קיימים שני אפיקי פעולה רווחים לתקיפת צוואה:
- טענות המתמצות בפגמים בניסוח ובעריכת הצוואה (פגמים בצורה).
- טענות המתמצות בפגמים מהותיים בתוכן הצוואה (השפעה בלתי הוגנת, המצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה ועוד). על מנת למנוע סכסוך משפטי בין היורשים חשוב להקפיד על הכללים הבאים אשר יפחיתו במידה ניכרת את הסיכוי והסיכון שיתקפו את צוואתכם בבית משפט.
נושאים שחשוב לדעת
- בטרם עריכת הצוואה חשוב מאוד להיוועץ בעו"ד המומחה לדיני ירושה ועיזבון. המדובר בתחום ספציפי, ולא כל עורך דין העוסק בדיני משפחה הנו בעל ניסיון בתחום זה.
- עליכם להגיע לעו"ד עם מסמך המרכז את כלל הרכוש שיש לכם ועם החלטה כיצד הנכם חפצים לחלקו בין יורשיכם לאחר מותכם. זכרו! עורך הדין אינו יכול להחליט עבורכם איך וכיצד לחלק את עיזבונכם ו/או לקבוע מי יהיו יורשיכם. עו"ד יכול לסייע לכם בבחירת הדרך והמנגנון לביצוע החלוקה על מנת שתגשים את רצונכם.
- חשוב מאוד: ככל שקיים חשש כי מפאת מצבכם הרפואי הכללי, צד שחש מקופח מהצוואה ינסה לתקוף אותה בטענה כי אינכם כשירים לערוך הצוואה. מוטב כי תצטיידו בחוות דעת פסיכיאטרית של רופא מומחה (פסיכיאטר) אשר תיעשה בצמוד לעריכת הצוואה ואשר תבסס את כשירותכם לערוך הצוואה.
- למרות שחוק הירושה אינו מחייב עריכת צוואה באמצעות עורך דין, חשוב מאוד להקפיד ולערוך אותה באופן חוקי, בלשון חדה וברורה, על מנת שלא להותיר מקום לפרשנות שתאפשר תקיפתה בבית משפט.
- יש לשקול להכניס לצוואה מנגנון פיקוח להבטיח ביצוע האמור בה. למשל במקרה שבו הנכם חפצים כי כסף מסוים יחולק לכל אחד מהיורשים בהתקיים תנאי מסוים (למשל לצורך לימודים, רכישת דירה, חתונה וכו'). הפיקוח והביצוע נעשה באמצעות מינוי מנהל עיזבון. היוועצות עם עורך דין מומחה בתחום, תסייע לכם לקבוע אם במקרה שלכם נחוץ מנהל עיזבון, ובמקרה שכן אף לקבוע בצוואה באופן ברור את סמכויותיו.