צוואה היא מסמך משפטי המנוסח בכתב שמטרתו להסדיר את חלוקת הנכסים והממון שמותיר אחריו אדם לאחר מותו. הצוואה מתייחסת לכל מה שהאדם תופס כעיזבון שלו, וכוללת גם הוראות והנחיות כיצד להוציא אותה לפועל ולחלק את הרכוש. ישנם כמה סוגי צוואות כאשר חוק הירושה קובע ארבע דרכים אפשריות לערוך צוואה ותנאים שונים שעל צוואות לעמוד בהן כדי שייחשבו תקפות.

אדם יכול לערוך כמה צוואות שירצה במהלך חייו כאשר כל צוואה חדשה מבטלת את הקודמת לה (אין צורך לבטל את הקודמת רשמית), כאשר היחידה שתקוים היא האחרונה שנכתבה ונחתמה והיא קובעת את חלוקת העיזבון, כל עוד נערכה כדין.

סוגי צוואות בישראל

יש כמה סוגי צוואות שהחוק הישראלי מכיר בהם – צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה.

מומלץ מאוד לפנות אל עורך דין המתמחה בתחום הירושות והצוואות כדי שיסייע בעריכת צוואה באופן שיבטיח קיום רצוננו בכל הקשור לחלוקת עיזבוננו. מבין סוגי צוואות שצוינו לעיל צוואה הנערכת עבורנו על ידי עורך דין תהיה על פי רוב מסוג צוואה בעדים.
בימינו רבים המקרים בהם מתגלעות מחלוקות שונות בין בני משפחה כמו גם מבנים מורכבים של תאים משפחתיים, לכן רצוי מאוד להסדיר מראש את ענייני חלוקת העיזבון במיוחד כאשר מדובר בידועים בציבור, גרושים, אלמנות שנישאו מחדש וכן הלאה. במקרים כאלה לא רק שעריכת צוואה מסודרת תבטיח שרצון המוריש יקוים במלואו, אלא שכזו גם תמנע עימותים והליכים משפטיים העלולים להתפתח כמו גם עוגמת נפש רבה.

בעמוד זה תוכלו לקבל מידע אודות סוגי צוואות ואופן עריכן, הנכם מוזמנים ליצור קשר עם צוות המשרד בכל סוגיה הקשורה לצוואות או לירושות – בחיוג לטלפון 03-7524213 או על ידי השארת פרטים בטופס.

מעוניינים במידע נוסף? השאירו פרטים – ואנו נחזור אליכם בהקדם:

ניתן ללחוץ על כל תחום לקבלת פרטים נוספים על אודותיו:

עריכת צוואה

צוואה היא מסמך משפטי המפרט את רצונו של אדם לחלק את רכושו ועיזבונו לאחר מותו לאנשים שהוא בוחר בהם ליורשיו. מכיוון שההצהרה היא מסמך משפטי שחייב לעמוד בתנאי החוק, ומאחר שלא תמיד אדם יכול לכתוב צוואה בצורה הרגילה, בעזרת עורך דין ובנוכחות שני עדים, החוק מתיר לקבל ארבעה סוגי צוואות כקבילות משפטית.

הסרטת צוואה

צוואה מוקלטת בווידאו יכולה לשמש כתוספת ראייתית להליך הצוואה ולתמוך בעריכת הצוואה, בפרט כאשר הצוואה צפויה לעבור הליכים של התנגדות. עם זאת, חשוב לדעת: צוואה מוסרטת אינה יכולה להחליף את עריכת הצוואה, אלא רק לתמוך בה, שכן בתי המשפט עד היום לא הכירו בהסרטת צוואה כצוואה כשרה על פי חוק.

צו קיום צוואה

כל צוואה מתקיימת רק על פי צו קיום צוואה, בין אם היא מופקדת בבית המשפט אצל רשם הירושות ובין אם לא והיא רק מופקדת אצל המצווה בין חפציו או אצל עורך דינו. צו זה ניתן על ידי רשם הירושות לאחר שהוא בוחן את הבקשה למתן צו ירושה, הוא זה שעורך את הבדיקות הנחוצות כדי לתת צו קיום צוואה סופי שמאפשר את חלוקת העיזבון.

פרשנות צוואה

כדי לקיים את הנאמר בצוואה, יש להבין את הנכתב בה עד תום, ככתוב בסעיף חמישים וארבע בחוק הירושה: "מפרשים צוואה לפי אומד דעתו של המצווה כפי שהיא משתמעת מתוך הצוואה, ובמידה שאינה משתמעת מתוכה – כפי שהיא משתמעת מתוך הנסיבות". פסק דין משנת 1992 מפרש את סעיף זה.

הוראות מיוחדות בצוואה

צוואה הנה מסמך המתאר מה יעלה בגורל רכוש אדם כלשהו לאחר מותו. למעשה, הצוואה הנה מעין חוברת הוראות שכותב אדם, המסבירה מה יש לבצע ברכוש שצבר במהלך חייו לאחר פטירתו. ככלל, אדם רשאי לכתוב בצוואה ככל העולה על רוחו.

צוואה הדדית

כאשר בני הזוג מעוניינים להוריש את נכסיהם האחד לשנייה וכן ההיפך, נכתבת צוואה הדדית. ככלל, צוואה הדדית קובעת כי נכסי בן הזוג הראשון שילך לעולמו, (להלן: 'בן הזוג הנפטר') יועברו באופן מידי לבן הזוג השני (להלן: 'בן הזוג הנותר').

הסכם ממון מול צוואה

צוואה הנה מסמך משפטי המפרט מה יעלה בגורל רכוש אדם לאחר פטירתו. הסכם ממון הנו הסכם הנערך בין שני בני זוג טרם נישואיהם. מטרת הסכם זה להסדיר מבעוד מועד ויכוחים כלכליים עתידיים באם יחסי בני הזוג יתערערו.

עסקאות בירושה עתידית

סעיף 8א' לחוק הירושה עוסק בהבדל שבין הזכות לרשת מישהו לבין העיזבון הממשי שלו. כלומר, לכל אדם יש זכות להוריש את עיזבונו, ולכל אדם יש זכות לצוות במפורש למי הוא משאיר עיזבון זה בצוואתו, אבל החוק מבטל את ההסכמים השונים שנוגעים לזכות הירושה עצמה עוד לפני הסתלקותו מהעולם של המצווה.