האם יכול אדם לפני פטירתו לומר את צוואתו בעל-פה, או להסריט את צוואתו בווידאו, על-פי חוק הירושה? חוק הירושה, תשכ"ה – 1965, עוסק בירושות, בצוואות ובעיזבונות. החוק קובע כללים לגבי מספר סוגיות, בהן בין היתר:
- מיהם יורשיו של אדם, ומהו סדר העדיפויות ביניהם
- הצורות לצוואה, תוקף צוואה ומהי צוואה בלתי חוקית
- מהם התנאים לקבלת מזונות מתוך העיזבון
- הגדרות בנושא צו ירושה וצו קיום צוואה
מעוניינים במידע נוסף? השאירו פרטים – ואנו נחזור אליכם בהקדם:
בנוסף, חוק הירושה מכיר בארבע צורות לעריכת הצוואה, והן – צוואה בכתב יד, צוואה בנוכחות עדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל-פה, אשר ניתנת על ידי המצווה אך ורק במקרה שנמצא על ערש דווי או שהוא 'רואה עצמו מול פני המוות' (מרגיש שהוא נמצא בסכנת חיים). חוק הירושה אינו מתייחס לצוואה מוקלטת בווידאו, שכן צוואה מוסרטת אינה עונה על אף אחת מדרישות החוק בנוגע לאחת מארבע הצורות שבהן ניתן לערוך צוואה.
התנגדות לצוואה והסיוע של הסרטת צוואה במקרה זה
הצוואה הנפוצה ביותר הנה צוואה בפני שני עדים, הנערכת בדרך כלל על ידי עורך דין העוסק בדיני משפחה, ובצוואות וירושות בפרט. כיום בתי המשפט בישראל עוסקים רבות בהתנגדויות לצוואות ובטענות נגד כשרות המצווה בעת עריכת הצוואה (למשל: מצווה שמצבו הנפשי פוגע ביכולתו לכתוב צוואה כשרה). כדי להימנע ממצבים אלה, חשוב לדעת כי צוואה מוקלטת בווידאו יכולה לשמש כתוספת ראייתית להליך הצוואה ולתמוך בעריכת הצוואה, בפרט כאשר הצוואה צפויה לעבור הליכים של התנגדות.
עם זאת, חשוב לדעת: צוואה מוסרטת אינה יכולה להחליף את עריכת הצוואה, אלא רק לתמוך בה, שכן בתי המשפט עד היום לא הכירו בהסרטת צוואה, כלומר בהקלטת הצוואה בווידאו, כאחת הצורות המקובלות על פי חוק לצוואה כשרה.
כאשר המצווה מודע מראש לסיכויים של הצוואה להיתקל בהתנגדויות, מומלץ שיערוך צוואה כדין ויוסיף כראיה את קלטת הווידאו בה הוא חוזר על הכתוב בצוואה, ומבהיר כי הצוואה הכתובה משרתת את רצונו ואינה נערכת מתוך כפייה או איום.
הסרטת צוואה בליווי עו"ד רן רייכמן
במקרים שבהם אתם מעוניינים לערוך צוואה ולהוסיף תיעוד בווידאו לכך כדי לתמוך בה ולהקטין את הסיכוי להתנגדויות לאחר פטירת המצווה, ניתן לפנות אל פירמת עו"ד רן רייכמן. במסגרת שירותינו, ניתן לתעד את עריכת הצוואה באופן שיהיה חד משמעי, יראה כי המצווה מבין את הנעשה וכי לא מופעל עליו לחץ כלשהו בעת עריכת הצוואה.