הסדרת מעמד והסכם ממון עם בן/ בת זוג שהם תושבים זרים

הסכם ממון עם תושב זר הסדרת מעמד והסכם ממון עם בן/ בת זוג שהם תושבים זרים – כיום, כשהעולם הפך כפר גלובלי והקשרים הבין אישיים תלויים הרבה פחות במיקום הגאוגרפי, לא מן הנמנע שניראה יותר ויותר זוגות מעורבים, בהן אחד מבני הזוג הוא יהודי ו/או ישראלי, המעוניין להמשיך את חייו כאן בישראל, ואילו בן או בת הזוג אינו מפה והוא אינו אזרח ישראלי.

במקרים כאלה, כאשר הקשר הופך קשר זוגי, נתקלים זוגות רבים בסיבוכים ומורכבויות ביורוקרטיים המשפיעים על כל היבטי החיים, ולא אחת הם נדרשים לייעוץ משפטי מקצועי על מנת להתמודד עם המסלול שהם נדרשים לעבור מטעם משרד הפנים, מסלול שאורך בדרך כלל בין ארבע לשמונה שנים. הליווי המשפטי הוא הכרחי במצבים כאלה, מפני שזה יסייע באיסוף הניירת והמסמכים הנדרשים ובהתמודדות בסבך הביורוקרטיה באופן מיטבי.

במאמר זה, נסקור בקצרה את ההליך הנדרש לקבלת אשרת שהייה והסדרת המעמד של בן או בת זוג שהם תושבים זרים, ונדבר על הסכם ממון עם בן זוג שהוא תושב זר, על הבעיות העולות בעריכת הסכם ממון כזה ועל הדרך להתמודד עמן.

הסדרת מעמד עם בן/ בת זוג שהם תושבים זרים – מהו התהליך ומה נדרש מכם?

בישראל, במקרה בו אחד מבני הזוג אינו יהודי, לא ניתן להינשא בחתונה רבנית. על כן, בני זוג שאחד מהם הוא תושב זר, נדרשים לבחור באפשרות של חתונה אזרחית במקרה שהם מחליטים למסד את הקשר ביניהם. במקרה כזה, הטיפול בהסדרת המעמד של בן הזוג שאינו תושב ישראל הוא פשוט יותר, והוא כולל הצגת מסמכים וחקירה במשרד הפנים, כמו גם המתנה של מספר שנים בדרך כלל. לאחר אישור הבקשה, יקבל בן הזוג שאינו תושב ישראל רישיון לישיבת אירעי לשנה אחת, שיחודש כל שנה על פני ארבע שנים לאחר חקירה בכל שנה מחדש. רק עם תום ארבע שנות חידוש אותו רישיון לישיבת אירעי – יוכל בן הזוג לקבל מעמד קבע או אזרחות ישראלית.

במידה ובני הזוג מחליטים שלא למסד את הקשר, כלומר, לנהל את הקשר במעמד של ידועים בציבור – התהליך הוא בדרך כלל ארוך יותר, הוא נמשך שבע שנים ויותר, ובסיומו יקבל בן הזוג שאינו תושב ישראל מעמד תושבות קבע בארץ – אבל לא יוכר כאזרח "מן המניין". אגב, כאשר אחד מבני הזוג הוא בעל אזרחות אירופאית, גם בן הזוג השני זכאי להתחיל תהליך של קבלת אזרחות במדינת המקור של בן הזוג – אם אפשרות זו היא רלוונטית, חשוב לעיין באפשרויות לזכאות לאזרחות אירופאית במדינה הרלוונטית.

החשיבות בעריכת הסכם ממון עם בן או בת זוג שהם תושבי חוץ

בעוד יש שיאמרו לכם, שכאשר בן זוג אחד נכנס למערכת יחסים כאשר ברשותו ממון או נכסים, מומלץ בכל מקרה לערוך הסכם ממון שכמובן אין בו כדי להעלות חששות בנוגע לרצינותו של עורך הסכם הממון בקשר מפני שההסכם נכנס לתוקף אך ורק במידה והקשר עולה על שרטון ואף אחד מבני הזוג אינו "מרוויח" מהחלתו; מומלץ באופן מיוחד לערוך הסכם ממון עם בן או בת זוג שהם לא אזרחי ישראל, בשל מה שנקרא "מתקל דינים", הוא הקושי להחליט בנוגע לערכאה השיפוטית המוסמכת לדון באופן חלוקת הרכוש עד כדי החיוב להעתיק את מקום המגורים למדינה זרה למשך תקופת הדיונים והמשפט.

על מנת למנוע מצב של אי בהירות במקרה של פרידה, מומלץ בחום לערוך הסכם ממון כבר עם ההחלטה לחיות ביחד (יש מקום לערוך הסכם ממון גם ללא נישואין, במקרה של ידועים בציבור החולקים משק בית משותף ומקיימים יחסי קירבה ואינטימיות). המקרה הפרטי של הסכם ממון בין בן זוג אחד שהוא תושב ישראל לבין בן זוג שני שהוא תושב זר, בעל אזרחות אירופאית או אחרת, נדרש לטיפול מקצועי ומושכל של כתיבת הסכם הממון, עם התייחסות לנושא קביעת הסמכות המקומית לדון בתיק חלוקת הרכוש והתייחסות למקרים של פסקי דין בנושא חלוקת הרכוש בין בני הזוג הניתנים מחוץ לישראל.

המטרה להבטיח את סמכותו העניינית של בית המשפט בישראל – מבחינת דיני המשפט הבינלאומי – לדון בכל הנוגע להסכם הממון לרבות בענייני הרכוש הנדונים בו.

משרד עורך דין רן רייכמן

פירמת עורכי הדין רן רייכמן נחשבת למובילה בתחום דיני המשפחה, גירושין, צוואות, ירושות ועיזבון. לעורך דין רן רייכמן ולצוות המשרד ניסיון של למעלה מ-20 שנה בערכאות השונות.

זמינים בשבילך 24/7

לתיאום ייעוץ ללא התחייבות השאירו פרטים:

לתיאום ייעוץ ללא התחייבות השאירו פרטים:

זמינים בשבילך 24/7

או השאירו פרטים ונשוב בהקדם: