בתכנית פרקליטים עד הבית קיבל עו"ד משפחה רן רייכמן שאלה בנוגע לביטול מזונות על ילדה שמתכחשת לאביה:
רינת, גרושה מזה 3 שנים ויש לה ילדה בת 13 עם הגרוש שלה. ישנו נתק מוחלט בין הילדה לאב במשך 8 שנים אבל לאחרונה הוא מנסה לחדש עמה את הקשר וזאת ללא שיתוף פעולה של הילדה.
בפגישה עם עובדת סוציאלית שנערכה בעניין, הילדה ציינה שהיא מצטערת שיש לה אבא והיא הייתה מעדיפה שימות. לאחר שהדברים האלה הגיעו לאוזניו של האב, הגיש האב תביעה לביטול המזונות על הילדה.
האם שואלת, האם האב רשאי לעשות זאת בנסיבות שכאלה?
צפו בקטע:
עו"ד רן רייכמן עונה:
לפי דין תורה, כאשר מדובר בילד מורד, ניתן לבטל או להפחית את המזונות. השימוש בכלל זה נעשה לעתים נדירות ע"י בית המשפט ונקודת המוצא של בית המשפט הוא כדי להבטיח את כבוד האדם של הילד.
השאלה שנבדקת ע"י ביהמ"ש היא האם יש קשר סיבתי בין הסירוב של הילד בעיניו של הילד לנתק את הקשר עם האב לבין התנהגותו של האב. ביהמ"ש בדר"כ במקרים כאלה ממנה מומחה.
במקרה הנ"ל בגלל שהיה נתק במשך 8 שנים בין האב לילדה, האב לא עשה פעולות כדי לבנות את הקשר עם הילדה, לא פנה לרווחה, לא הגיש תביעה ולכן ביהמ"ש עלול לראות קשר סיבתי בין התנהגותו לסירוב של הילדה להיות בקשר. כך שקיים סיכוי נמוך שבית המשפט יבטל את המזונות, אך כן ימנה מומחה אולי אפילו עובדת סוציאלית או איש טיפול שישקם את הקשר.
שלום רב, הנני בן יחיד לאימי מנישואים ראשונים. לאחר שאימי התגרשה היא רכשה דירה. לאחר מספר חודשים הכירה מישהו שהייתה לו דירה והאחרון דאג לעשות הסכם ממון הוגן שמה ששלי שלי נשאר שלי ומה ששלך נשאר שלך. הסכם הממון התייחס כמובן לנכסים הקיימים. לאחר מספר חודשים אימי מכרה את הנכס וקנתה נכס אחר בסכום דומה. הסכם הממון לא שונה. יש לציין כי כל זמן שאימי הייתה נשואה לאותו אדם שולמה משכנתא על הנכס מחשבון משותף ואימי הפסיקה לעבוד תקופה קצרה לאחר שהכירה את אותו אדם על מנת לטפל בו לאחר שחלה. לפני 17 שנה אותו אדם נפטר. לפני 5 שנים אימי מכרה את הדירה והעבירה לי את הכסף. האם אני צריך לחשוש מתביעה עתידית מצד יורשיו של אותו אדם גם אחרי כלכך הרבה שנים?