מה התנאים לעריכת צוואה תקפה בחוק? – טיפ מעו"ד רן רייכמן: קיימים ארבעה סוגי צוואות אשר עליהן לעמוד בתנאים הטכניים לעריכת צוואה על מנת להיות תקפות. ובכן, מה הם אותם התנאים?
צוואה בפני עדים: הצוואה השכיחה ביותר הנה צוואה הנערכת בפני שני עדים ולרוב נערכת על ידי עורך דין. הצוואה יכולה להיות מודפסת אולם יכול שתהא ערוכה בכתב יד. על גביה תופיע חתימתו של המצווה וכן חתימתם של שני העדים המאשרים כי המצווה הצהיר בפניהם בכתב שהמדובר היא בצוואתו.
ככל שמדובר במצווה שהנו מבוגר יחסית ו/או חולה, מומלץ במעמד עריכת הצוואה להצטייד בחוות דעת פסיכיאטרית של המצווה המעידה על כשירותו של המצווה מבחינה נפשית מנטלית לעת עריכת הצוואה.
צוואה בכתב יד: זוהי צוואת המצווה, ועליה להיות כתובה וערוכה על ידי המצווה ובכתב ידו. על הצוואה לכלול את חתימת המצווה ואת תאריך יום עריכת הצוואה וחתימתה. צוואה זו יחסית קלה לתקיפה משום שכתב היד יכול ללמד על מצבו הנפשי של המצווה, דבר היכול לשמש חומר גלם למתנגדים לצוואה בניסיון להביא לפסילתה.
צוואה בפני רשות: המצווה מתייצב בפני שופט, רשם בית משפט, רשם לענייני ירושה או נוטריון, ומצווה בפני הרשות את צוואתו אשר נרשמת ומוקראת למצווה כלשונו, לצורך אישורו.
צוואת שכיב מרע – צוואה בעל פה: צוואה זו רלוונטית רק בנסיבות אובייקטיביות הנותנות למצווה סיבה להאמין כי הוא עומד בפני מותו. צוואה כזו תהא בתוקף, אלא אם כן עברו למעלה משלושים יום כאשר המצווה עודנו בחיים.
בכל בקשה בנושא, יש להיוועץ בעו״ד בתחום צוואות וירושות.