צו קיום צוואה שלא בתום לב – האם ניתן לדרוש את העיזבון? – בתכנית שאלה משפטית קיבל עו"ד משפחה רן רייכמן את השאלה הבאה, הנוגעת לתחום צוואות וירושות:
"אביה של אימי התגרש והתחתן מחדש, הוא ומשפחתו לא היו בקשר, לא עם אימי ולא איתנו, ילדיה. אימנו נפטרה לפני מספר שנים והקשר המועט שהיה נגוז לגמרי. לפני מספר חודשים שמעתי שסבי נפטר. הגענו להלוויה ולשבעה אבל לא הוזמנו לפתיחת הצוואה ולא חשבנו שיש בכך בכלל צורך. לפני מספר ימים גיליתי כי שני בניו התחלקו ברכושו שווה בשווה אבל הם הסתירו מבית המשפט כי יש לו נכדים מנישואיו הקודמים – ועל פי הצוואה הוא הוריש את כל רכושו ליורשיו החוקיים, בהתאם לחוקי הירושה. להבנתי, גם אני ואחי זכאים לחלק שווה מהירושה, לא? פניתי לבניו והם נפנפו אותנו בגסות ואמרו שאיחרתי את הרכבת והירושה כבר חולקה. מה עליי לעשות?"
צפו בתשובתו של עורך דין משפחה רן רייכמן:
עו"ד משפחה רן רייכמן משיב:
יש מה לעשות והרבה. הסיטואציה שאת מתארת היא סיטואציה שבה אחייך למחצה פעלו בחוסר תום לב והוציאו צו קיום צוואה אצל הרשם לענייני ירושה. הרשם לענייני ירושה איננו חוקר פרטי ואיננו בודק מה ה'פרנטלה' – מה אותה מערכת היחסים בין בני המשפחה וכמה אחים ואחיות יש. חזקה היא, וכך גם קובע חוק הירושה, יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה בתום לב ולבטא בה את כל בני המשפחה והיורשים הפוטנציאליים.
במקרה שלך, אותם שני אחים למחצה הסתירו מהרשם לענייני ירושה, את היות אימך בתו של סבך, ולמעשה, שאתם כנכדים, יורשים פוטנציאליים. לכן צו קיום הצוואה ניתן שלא כדין על ידי הסתרת עובדות מהותיות. על פי סעיף 72 לחוק הירושה, בהחלט אתם יכולים לפנות לבית המשפט בבקשה לביטול צו קיום הצוואה, בטענה שהצו הוצא שלא כדין, תוך הטעיית כבוד הרשם לענייני ירושה.
בית המשפט לענייני משפחה, בהחלט, בנסיבות אלה, יבטל את הצו. אין פה שיהוי. אתם מבקשים את הביטול מיד כשנודעו לכם העובדות האלה. כמו כן אתם צריכים להגיש תביעה לפסק דין הצהרתי שמצהיר על ביטול צו הירושה ובנוסף, לבקש להטיל עיקול על נכסי הבנים האחרים על מנת שלא ידללו בינתיים את הנכסים ושיהיה לכם מהיכן להיפרע בהמשך. שיהיה לכם בהצלחה.