[vc_row][vc_column][vc_column_text] הסכם ממון לידועים בציבור כידוע, חוק יחסי ממון חל במקרים של בני זוג שנישאו לאחר 1/1/1974. החוק מאפשר לבני זוג נשואים ו/או מי שעומד להינשא לערוך הסכם ממון בו הם מסדירים את המשטר הרכושי ואת אופן חלוקת הרכוש ביניהם, הן בתקופת שלום הבית ובין במקרה חו"ח של פירוד.
המציאות כיום מלמדת כי חלק לא מבוטל מהציבור בישראל בוחר לקיים קשר זוגי מבלי למסד את הקשר ומבלי להינשא זה לזו כדת משה וישראל. על אותם זוגות למעשה לא חל חוק יחסי ממון, אלא משטר רכושי אחר החל על ידועים בציבור, והוא למעשה הלכת השיתוף.

על פי משטר זה, הכלל הוא שכל מה שנצבר במאמץ משותף במהלך החיים המשותפים הנו רכוש משותף – כאשר במובחן מבני זוג שנישאו לאחר 1/1/1974 ונמצאים תחת מרותו של חוק יחסי ממון, הרי שהזוגות שלא נישאו יכולים לעתור לחלוקת הרכוש שמוצהר כמשותף בכל רגע נתון, אף מבלי שהיה ניתוק פורמלי של הקשר הזוגי.[/vc_column_text]

    צרו קשר עם המשרד

    [vc_column_text]

    אילו זוגות נחשבים ידועים בציבור?

    אותם זוגות אשר בחרו כאמור לא למסד את הקשר ביניהם, במרבית המקרים עשויים להיחשב כיעודים בציבור. התנאים של הגדרת הידועים בציבור הנם קלים יחסית כיום ומצריכים שני יסודות בלבד: קיום משק בית משותף וקיום יחסי אישות.

    מה קובע הסכם בין ידועים בציבור?

    זוגות אלו הידועים בציבור, יכולים אף הם בדומה לזוגות נשואים, להסדיר ביניהם את מערך הזכויות והחובות בדרך של מעין הסכם ממון בין ידועים בציבור, אשר במובחן מהסכם ממון במובנו הקלאסי, ייקרא "הסכם לחיים משותפים". במסגרת הסכם זה ניתן לקבוע מה דינו של רכוש שהביא כל אחד מהצדדים לפני הקשר ומה דינו של רכוש שנצבר במהלך חיים משותפים.

    "הסכם ממון בין ידועים בציבור", או בשמו הרשמי "הסכם לחיים משותפים", יכול להיות מאושר כיום על ידי בית המשפט למשפחה ולקבל תוקף של פסק דין.

     

    היתרונות של חתימת הסכם לחיים משותפים בין ידועים בציבור

    האם תנאי להוכחת קיומו של קשר זוגי המושתת על אהבה ושותפות גורל הנו חתונה של בני הזוג כדת משה בישראל ועמידה תחת חופה? אז זהו, שלא! זוגות רבים בוחרים לקיים קשר זוגי לכל דבר ועניין מבלי למסד אותו דרך הרבנות. דרך חיים זו קרויה מערכת יחסים של ידועים בציבור.

    השאלה המתבקשת: האם זוג אשר בוחרים לחיות איש עם רעהו כידועים בציבור זה, יכולים וזכאים להסדיר את מערכת היחסים הכלכליים והרכושיים ביניהם בדרך של הסכם משפטי מחייב לכל דבר ועניין? הבעייתיות נובעת בשל העובדה כי הסכם ממון בו מסדירים בני זוג את מערכת היחסים הכלכלית והרכושית ביניהם, הנו הסכם היונק את כוחו מכוח חוק יחסי ממון ומיועד לבני זוג נישואין או מי שעומד להינשא זה לזו. אין הוא חל על בני זוג אשר בוחרים לחיות יחדיו מבלי להיקשר בקשר הנישואין.

    התשובה לכך: בתי המשפט מצאו שאין מקום להפלות בין זוגות שאינם חפצים להינשא זה לזה אך חפצים להסדיר את יחסיהם בחוזה מחייב לכל דבר ועניין, לבין בני זוג נשואים או שעומדים להינשא כדת משה בישראל הזכאים לערוך הסכם ממון ולאשרו בבית משפט בתוקף פסק דין.

    לפיכך נקבע כי ידועים בציבור רשאים לערוך הסכם לחיים משותפים בו יסדירו את המשטר הרכושי ביניהם, ענייני הרכוש ואופן חלוקתו, כאשר הסכם זה יכול ,לו הם חפצים בכך, לקבל תוקף של פסק דין. בכך שני הצדדים מקבלים הגנה מיטבית להסכם, באופן שיצטרכו טעמים כבדי משקל לבטל ההסכם בעתיד.

    הסכם לחיים משותפים הנחתם בין בני זוג ידועים בציבור הנו הסכם משפטי לכל דבר, הנערך בעזרתו של עורך דין לענייני משפחה בדרך כלל. הסכם זה מתייחס לאופי הקשר בין השניים, למידת מחויבותם זה לזו ולכל הסוגיות והעניינים המשפטיים הקשורים לקשר עצמו. הסכם זה יכול לעזור במקרים של פירוד בין הצדדים, המצריכים התייחסות לפרמטרים חשובים כמו משמורת הילדים והסדרי ראיה, חלוקת הרכוש ואופן חלוקתו ומזונות ילדים. בהסכמת הצדדים ניתן לקבוע תמיכה כלכלית חודשית לזמן שייקבע של בן הזוג לבת הזוג.

    יתרונותיו של הסכם זה:

    • התייחסות אל הרכוש – הסכם חיים משותפים, שנכתב כאמור על ידי עורך דין דיני משפחה בא להסדיר את כל ענייני הרכוש עבור זוגות שאינם נשואים באופן רשמי. הסכם זה קובע מהו רכושו של כל אחד מהצדדים (רכוש שיישאר בידיו במידה ויחליטו להיפרד) ואיזה רכוש משותף לשניים. הסכם זה מתייחס לענייני ירושות או מתנות שיתקבלו במהלך החיים המשותפים וכן אל רכישה משותפת של נכס בעתיד.
    • התייחסות אל הילדים – הסכם חיים משותפים יכול, בדומה להסכם ממון, להסדיר את ענייני המשמורת, בין אם זו משמורת משותפת ובין אם לאו, במקרה של פרידה. אין חובה כי בית המשפט יאשר את החלקים בהסכם הנוגעים לילדים שטרם באו אל העולם. פרק המשמורת ו/או הסדרי הראיה יכול להיות מאושר על ידי בית משפט הן במקרה ולעת החתימה על ההסכם לבני הזוג כבר היו ילדים משותפים והן למקרה בו נכון למועד החתימה על ההסכם, לבני הזוג כבר הביאו ילדים לעולם. בכל מקרה הילדים ו/או בין אלו שכבר נולדו ובין אלו שטרם באו לעולם, אינם כבולים בהסכם בין ההורים והם יכולים בכל עת לפתוח מחדש את עניין מזונותיהם והמשמורת והכל על פי טובתם.
    • תוקף חשוב והכרה בזוגיות – מדובר בפרמטר חשוב במיוחד. הסכם זה נותן תוקף חד משמעי לזוגיות, לחיים המשותפים יחד והוא רואה בין בני הזוג החתומים עליו כעל תא משפחתי לכל דבר: הורים וילדים. תוקף מערכת היחסים שבין בני הזוג הידועים בציבור בא לידי ביטוי במקרים של פרידה כמו הסכם גירושין, שאז דרך הפירוד וחלוקת הרכוש בין הצדדים נעשה באופן מסודר על פי ההסכם.

    [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ultimate_spacer height="20"][dt_fancy_title title="פוסטים רלוונטים מהבלוג:" title_size="h3" title_color="title"][dt_blog_posts_small columns="2" number="18" category="%d7%99%d7%93%d7%95%d7%a2%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%a6%d7%99%d7%91%d7%95%d7%a8"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]